• Mzungu

Για πάμε...

Updated: Apr 14
Ήρθαν έτσι τα πράγματα που τα ξαναλέμε μετά από καιρό και μετά από μια νίκη που έστω για μερικές ώρες μας έδωσε μια ψευδαίσθηση κανονικότητας. Γιατί περί ψευδαισθήσεως πρόκειται, ας είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Πολλά από όσα έχουν προηγηθεί ούτε παραγράφονται, ούτε ξεχνιούνται, ούτε οι παθογένειες έχουν λείψει. Και ας προσπαθεί λυσσαλέα η γνωστή dream team των ρεπόρτερ να μας πείσει πως η ΑΕΚ μας βρίσκεται σε ιστορικό limit up από πλευράς προοπτικής. Επιχειρώντας μια συνολική αποτίμηση του τώρα, εύκολα διαπιστώνει κανείς τα παρακάτω:


  • Διοίκηση: Δεν αμφισβητεί κανείς πως πρόκειται για το ισχυρότερο και σταθερότερο διοικητικό σχήμα των τελευταίων δύο δεκαετιών. Μόνο που η νοοτροπία και ο τρόπος λειτουργίας όσον αφορά το ποδοσφαιρικό τμήμα, παραπέμπουν σε τρείς δεκαετίες πίσω. Μετά από μία ακόμη χαμένη - αποτυχημένη σεζόν, όλοι ελπίζουμε και προσδοκούμε πως ήρθε η ώρα της συνειδητοποίησης. Εάν αυτό έχει συμβεί και η συνειδητοποίηση είναι γνήσια, τότε όλοι ελπίζουμε πως θα αρχίσουμε να βλέπουμε πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν όχι, τότε τα πράγματα μπλέκουν ακόμα περισσότερο. Η χρηστή διαχείρηση είναι σημαντική. Η βιωσιμότητα της ομαδας μέσα από τη ρεαλιστική σχέση εσόδων - εξόδων, το ίδιο. Οι άναρθρες κραυγές τύπου "βάλε λεφτά καβούρια" παραπέμπουν σε αισθητική και νοοτροπίες ξένες προς την ΑΕΚ. Η σημαντικότερη εξέλιξη θα είναι να υπάρξει ένα συγκεκριμένο πλάνο, που θα επικοινωνηθεί ξεκάθαρα στον κόσμο και που θα υπηρετηθεί χωρίς παλινωδίες και παρεκλίσεις από τους κατάλληλους ανθρώπους. Οτιδήποτε διαφορετικό, θα αποτελέσει μια τρύπα στο νερό και παράταση ζωής για τις καταστάσεις που βιώνουμε τώρα.

  • Ομάδα: Ο κόσμος μπορεί να λείπει καιρό τώρα από τα γήπεδα, έχει όμως μάτια και βλέπει. Και αυτό που βλέπει δεν του αρέσει. Καθόλου όμως. Με όση αφθονία κι αν μοιράζεται σανός από τα διάφορα κιτρινόμαυρα (δυστυχώς) μέσα, η γενική παραδοχή είναι πως το υλικό της ομάδας φτωχαίνει συνεχώς από το υπέροχο 2018 και μετά. Οι κακές επιλογές και κυρίως οι προβληματικές νοοτροπίες έχουν οδηγήσει στην απαξίωση. Και ένα απαξιωμένο ρόστερ είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο να γυρίσει μια κατάσταση. Επειδή λοιπόν έτσι όπως είναι δομημένη η ομάδα η κατάσταση δεν γυρίζει, καλό θα είναι οι συνοπαδοί μας να μην ονειρεύονται μόνο φουσκωμένα μπάτζετ για τις απαιτούμενες μεταγραφές. Καλό θα είναι να σκέφτονται πως ο σωστός και ορθολογικός μεταγραφικός σχεδιασμός για τη νέα σεζόν, πρέπει να ξεκινά από τα προσδοκώμενα έσοδα από πωλήσεις και από τον υπολογισμό του κόστους των απαραίτητων αποδεσμεύσεων. Και ο νοών νοείτω.

  • Προπονητής: Σε έναν τέλειο κόσμο, όλοι θα έπρεπε να αγαπάμε τον Μανόλο λίγο περισσότερο μετά και από τη νέα του θητεία. Η στοχοποίηση και η ανθρωποφαγία από τα κιτρινόμαυρα (πάλι δυστυχώς) μέσα δεν έχει προηγούμενο. Οι περισσότεροι από εμάς αν είχαμε ως επαγγελματίες ανάλογες εμπειρίες από τον πρώην εργοδότη μας, δε θα απαντούσαμε στο τηλεφώνημα του Δεκεμβρίου και πιθανόν να αλλάζαμε και αριθμό τηλεφώνου. Ο Μανόλο επέλεξε όχι μόνο να απαντήσει αλλά και να ξανάρθει. Αποφάσεις με κύριο γνώμονα το συναίσθημα. Και ως ΑΕΚτζής δε μπορεί να μην σε αγγίζει το συναίσθημα. Κι όμως, ο άνθρωπος αυτός έφτασε να χρεώνεται δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο της ζημιάς που έχει γίνει στην ομάδα. Χαρακτηρισμοί όπως χρήσιμος ηλίθιος, προπονητής - αλεξικέραυνο, αποδιοπομπαίος τράγος κλπ είναι απόλυτα ταυτόσημοι με την περίπτωσή του. Δυστυχώς στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, φαντάζει αδύνατο να συνεχίσει. Προσωπικά ελπίζω η έξοδός του αυτή τη φορά να είναι ηρωική. Κυρίως για όλους αυτούς του άσχετους που τον λοιδωρούν καθημερινά. Αυτούς που είχε φροντίσει να ξεφωνίσει παλαιότερα ο Τιμούρ Κετσπάγια στη γνωστή συνέντευξη με τα σουβλάκια. Και μετά τον Χιμένεθ ποιός; Περιμένουμε όλοι, κολυμπώντας μέσα στην ονοματολογία και τις όποιες φήμες. Εκτός όμως από την τελική επιλογή είναι σημαντικό να έχουμε το νού μας και στους όρους της συνεργασίας με τον νέο εκλεκτό. Αν διαβάσουμε πάλι για καθεστώς 1+1 χρόνο με οψιόν ανανέωσης κλπ κλπ, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι. Το πιθανότερο θα είναι το 2022 να μας βρεί να συζητάμε για την 5η θητεία του Χιμένεθ. Ή μπαίνεις στη διαδικασία να τρέξεις ένα μεσοπρόθεσμο ποδοσφαιρικό πρότζεκτ με τον επαγγελματία προπονητή που έχεις επιλέξει, ή κάθε 20 με 30 εβδομάδες θα μπαίνεις στην ίδια λούπα αναζήτησης του καινούριου.

  • Δημοσιογράφοι: Σύγχυση, τρικυμία, κρίση ταυτότητας, πίκρα, θυμός και όλα τα μυστικά συστατικά του νοητικού κοκτέιλ του μέσου ΑΕΚτζή είναι εδώ. Σε ρόλο mixologist, η γνωστή δημοσιογραφική dream team. Δε αμφισβητεί κανείς τα κιτρινόμαυρα αισθήματα αυτού του γκρούπ. Όταν όμως μια σημαντική μερίδα του κόσμου φτάνει να σε θεωρεί "αυλικό", κάτι δε γίνεται σωστά και οι συνειρμοί παραπέμπουν σε γαύρους κάθε διχρωμίας και γεωγραφικού προσανατολισμού. Ο κόσμος της ΑΕΚ εκτός από αγάπη για την ομάδα, έχει και δίψα για σωστή ενημέρωση. Μην του τη στερείτε. Μην καλλιεργείτε και μην αναπτύσετε έστω και ακούσια νοοτροπίες και αισθητικές που παραπέμπουν σε άλλους συλλόγους. Είμαστε η ΑΕΚ, μην το ξεχνάτε αυτό.

  • Κόσμος: Η αρετή που χρειαζόμαστε τώρα όλοι, είναι η υπομονή. Ίσως αυτό να ακούγεται από κωμικό ως γραφικό γιατί ο ΑΕΚτζής αυτό κάνει μια ζωή. Υπομονή και αναμονή για τη μία εφήμερη χαρά που θα αξίζει από μόνη της όσο οι 46 κάποιων άλλων. Οπώς όμως όλοι μας συνομολογούμε, δε γίναμε ΑΕΚ για τα πρωταθλήματα. Η ομάδα μας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ή θα αποκτήσει τρόπο λειτουργιάς εφάμιλλο του γηπέδου της Αγιά Σοφιάς, ή θα συνεχίσει να λειτουργεί σε καθεστώς εφάμιλλο του "Νίκος Γκούμας". Όλοι εμείς, που ξέρουμε τη δύναμη και τη δυναμική μας, πρέπει να είμαστε ο υγιής μοχλός πίεσης προς τη σωστή κατεύθυνση. Ας επιχειρούν κάποιες στημένες τηλεοπτικές δημοσκοπήσεις να μας παρουσιάσουν ως τέταρτους πίσω από την εκ Θεσσαλονίκης απομίμηση. Παρά την αφαίμαξη που έχουμε υποστεί οπαδικά τα τελευταία χρόνια, είμαστε εδώ και αντιστεκόμαστε τόσο στους συστημικούς όσο και στους αντιπάλους-ΔΕΚΟ. Όταν με το καλό μπούμε στο σπίτι μας, η ιστορία θα επιστρέψει στη φυσική της ροή. Και αυτό το ξέρουν όλοι τους. Γι'αυτό λοιπόν υπομονή από όλους. Και στήριξη. Και αγάπη. Και κριτική σκέψη. Και άποψη. Και και και... Ό,τι την αφορά, μας αφορά όλους.

ΜΟΝΟ ΑΕΚ!


Υ.Γ. Η διακοπή της συνεργασίας με τον κόουτς Παπαθεοδώρου, παίζει και να έδωσε περισσότερη χαρά στον κόσμο από την τελευταία κατάκτηση του κυπέλλου στο μπάσκετ.

68 views

Recent Posts

See All