• Ambassador

Άσκηση Διοίκησης, μια δύσκολη υπόθεση!!Ξεκινώντας την αναζήτηση στον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων θα βρούμε πολλά εγχειρίδια, για το τι πρέπει να κάνει κάποιος για να πετύχει. Άλλα θα είναι περισσότερο ή λιγότερο σωστά. Πάνω κάτω τα ίδια συμβαίνουν και στα αθλητικά και ιδιαίτερα στα επαγγελματικά σωματεία. Ας το δούμε έτσι μπας και βρούμε καμία άκρη.


Το εν λόγω κείμενο δεν έχει καμία διάθεση να «διώξει» τον Πρόεδρο ή να σπείρει «διχόνοια» . Αυτά τα κάνουν άλλοι, που νοούνται επαγγελματίες…..


Ξεκινάμε λοιπόν, κάθε σοβαρός οργανισμός (ξέρω ότι κάποιοι θα στραβώστε, αλλά είναι ένα οργανισμός η ομάδα και μάλιστα πολύ ζωντανός με μεγάλη αλληλεπίδραση), ξεκινά με την λογική της πυραμίδας από πάνω προς τα κάτω (up to bottom). Κοινώς, ο Ηγέτης, ο CEO, ο Πρόεδρος, μεταφέρει το όραμα και τον σκοπό του οργανισμού στην επιτελική του ομάδα, η οποία με την σειρά της το κάνει κτήμα της και εν συνεχεία το περνά στις επόμενες βαθμίδες της πυραμίδας. Για να είναι επιτυχημένο το παραπάνω μοντέλο θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και κατανοητή η στρατηγική από όλα τα μέλη του Οργανισμού.


Κάτι τέτοιο το τελευταίο μεγάλο διάστημα, δεν βλέπουμε να συμβαίνει στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Αντιθέτως, βλέπουμε πισωγυρίσματα, σπασμωδικές κινήσεις και ενέργειες, που αντί να διορθώνουν τα κακώς κείμενα τα διογκώνουν. Όπως σε κάθε μάχη ,την δόξα ή το ανάθεμα το έχει ο Στρατηγός. Αυτός καρπώνεται την νίκη, αυτός πιστώνεται και την ήττα.

Βλέπουμε λοιπόν να έρχονται και να φεύγουν προπονητές, τεχνικοί διευθυντές, υπεύθυνοι τμήματος scouting (μεγάλη ιστορία – προσεχώς), υπεύθυνοι και στελέχη ακαδημιών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σίγουρα κάποιοι ήταν ικανοί, άλλοι λιγότερο, άλλοι απλώς τυπικοί και άλλοι πολύ καλοί. Όμως δεν ήρθαν μόνοι τους, κάποιος τους προσέλαβε (όπως και κάποιος του απέλυσε ή απλώς παραιτήθηκαν).


Το πρόβλημα, λοιπόν εστιάζεται στο πλάνο που έχει καταρτιστεί από τα υψηλά κλιμάκια της Διοίκησης. Ο σχεδιασμός του οργανογράμματος και η εφαρμογή του μοντέλου της Διοίκησης χωλαίνουν, καθώς οι διορθωτικές κινήσεις (βάσει των γεγονότων) δεν την δικαιώνουν. Το αντίθετο μάλιστα, την οδηγούν σε μια νέα σειρά λαθών και άστοχων χειρισμών , που απαιτούν εκ νέου διορθώσεις. Κοινώς, φαύλος κύκλος.


Επί παραδείγματι, ο Πρόεδρος, θεωρείται και είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας στον χώρο του. Δεν πιστεύω λοιπόν, πως θα έδινε ένα νεότευκτο πλοίο (με την τελευταία λέξης της τεχνολογίας και όλα τα σχετικά), να το κουμαντάρει νέος απόφοιτος της σχολής Εμποροπλοιάρχων ή Μηχανικών με μηδενική εμπειρία. Ούτε θα όριζε ως γενικό διευθυντή στην Ναυτιλιακή του εταιρεία, έναν νέο απόφοιτο Οικονομικών – ακόμη και του καλύτερου Πανεπιστήμιου του κόσμου). Ακόμη και να είχε βρει τα ταλέντα, τα λαβράκια, τα wonderkids, θα έβαζε δίπλα τους ανθρώπους με εμπειρία. Είναι το πλέον λογικό, προκειμένου και να υπερασπιστεί την επένδυσή του και να συνδυάσει το νέο/καινούργιο με το παλιό.

Αυτά δυστυχώς , δεν γίνονται στο ποδοσφαιρικό τμήμα , το αντίθετο θε έλεγα.

Επίσης θα ήταν προτιμότερο, να μας κάνει γνωστό ποιο είναι το πλάνο της Ομάδας για τα επόμενα 3 χρόνια (σε λίγο καιρό μπαίνουμε στο ΝΑΟ – που ο ίδιος έδωσε τιτάνιο αγώνα απέναντι σε Θεούς & Δαίμονες). Ας ορίσει ένα απλό οργανόγραμμα με διακριτές ευθύνες & αρμοδιότητες , όπου θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα & με κάθε κόστος. Το παρελθόν είναι ο οδηγός για το μέλλον. Το έχει κάνει στο παρελθόν γιατί όχι και τώρα. Βεβαίως ο χρόνος είναι αμείλικτος με όλους μας (βιολογικά τελειώνει και μοιραία κάποια στιγμή θα αποσυρθεί από τα κοινά – αν και προσωπικά πιστεύω πως είναι νωρίς) .

Καλό το Viber (που ανακαλύφθηκε μόλις το 2021!!!!!), καλές οι καμπάνιες των χορηγών κ.λ.π., αλλά το κύριο προϊόν/αντικείμενο του club είναι η Ομάδα. Αυτή είναι η βιτρίνα και αυτήν θα πάνε να δουν όλοι. Δεν μιλάω μόνο για ποδοσφαιριστές (άλλη κουβέντα αυτή), αλλά για δομή / σχέδιο / πλάνο, στελέχη, εμπορικό τμήμα και πολλά άλλα.

Θυμίζω πως την χρυσή περίοδο (ξέρω είχαμε και τρομερή ομάδα), είχε κάνει κινήσεις πολύ μπροστά από την εποχή του (ποιος δεν θυμάται την μπουτίκ της Basic, κάτω από την 16-17).

Στο φινάλε, αν δεν θέλει (και είναι δικαίωμά του) να δώσει πολλά λεφτά , ας οργανώσει λίγο καλύτερα το ποδοσφαιρικό τμήμα, στην λογική αξιοποίησης κάθε ανθρώπινου και μη πόρου, προκειμένου να εφαρμόσει ένα ορθολογικό πλάνο με κοινή ποδοσφαιρική λογική.


Εκ της Πρεσβείας!


178 views

Recent Posts

See All